Huisdieren regels

Huisdieren, regels, wetgeving en algemene informatie

Meer dan de helft van de huishoudens in Nederland heeft een huisdier. Wie een huisdier heeft, moet daar goed voor zorgen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende eten en drinken, medische verzorging en goede huisvesting. Natuurlijk ook voor heel veel liefde! Om goed voor de huisdieren te zorgen en dierenmishandeling te voorkomen zijn er regels opgesteld.
Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) geeft uitgebreide informatie over alle huisdieren. Hieronder enkele regels m.b.t. het houden- en verzorgen van huisdieren.

Niet alle dieren zijn geschikt als huisdier
Honden, katten, konijnen en knaagdieren zijn de meest voorkomende huisdieren. Maar ook meer exotische dieren wonen bij mensen in huis. Het is niet van al deze dieren even zeker of ze geschikt zijn als huisdier. Bijvoorbeeld omdat het schadelijk is voor het dier. Of gevaarlijk voor de omgeving. Daarom zijn er onderzoeken gedaan naar deze (huis)dieren, onder andere onder eigenaars van huisdieren.

Op basis van het onderzoek is een lijst gemaakt van zoogdieren die als huisdier gehouden mogen worden. Die lijst heet de positieflijst en gaat voor iedereen gelden. Op de lijst komen ook dieren die alleen onder bepaalde voorwaarden gehouden mogen worden.
Bekijk de huisdierenlijst.

Overgangsregeling voor al gehouden dieren
Er zijn ook zoogdieren die niet op de positieflijst staan, maar wel al in Nederland gehouden worden. Voor deze dieren komt er een overgangsregeling.
De eigenaar van een zoogdier dat niet op de positieflijst staat, mag dit dier houden totdat het overlijdt. De houder moet kunnen bewijzen dat het dier al in leven was toen de positieflijst van kracht werd.
Er komt een fokverbod voor zoogdieren die niet op de positieflijst staan. Bekijk de lijst.

Meer nuttige informatie kunt u ook lezen op de volgende websites:
Rijksoverheid
LICG
Dierenbescherming
Hondenbescherming
Kattenbescherming
Hus Nederland

Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer