Dieren tips Dieren tips > Overige dieren > Spinnen

Spinnen

Een (vogel)spin als huisdier? Ja natuurlijk!

Een vogelspin als huisdier? Sommige mensen moeten er niet aan denken!
Toch is een vogelspin een ongelooflijk dier en inmiddels uitgegroeid tot een populair huisdier. Ja, de spin is giftig maar een beet is te vergelijken met die van een bij. De vogelspin gaat trouwens liever de confrontatie uit de weg dan dat deze in de aanval overgaat.

Huisvesting
Vogelspinnen zijn rustig, en hebben weinig ruimte nodig. Ze wonen in een terrarium waar ze graag op verschillende verstopplekjes zitten. Daar kunnen ze voor lange tijd verblijven….wachtend totdat een prooi voorbij komt.
Naast een goede bodem, een schuilplaats en wat plantjes is de temperatuur en de luchtvochtigheid in het terrarium van groot belang. Er zijn verschillende soorten vogelspinnen en ieder heeft zijn eigen voorkeur. Er zijn vogelspinnen die niet groter worden dan enkele centimeters maar ook soorten die wel 30cm groot worden. Vanzelfsprekend dient de huisvesting hierop aangepast te worden. Felle lampen of zonlicht wordt niet gewaardeerd door de spinnen.

Wat eten vogelspinnen?
Vogelspinnen als huisdier eten veelal insecten. In sommige gevallen kunt u de spin verwennen met een jonge muis. Kleine vogelspinnen eten niet zo veel, ongeveer twee krekeltjes per week! Een grotere vogelspin eet iets meer. Laat u altijd goed informeren over het dieet en de huisvesting alvorens u begint!

Schoonmaak
Een vogelspinverblijf heeft niet veel schoonmaak nodig. Dagelijks dient u wel het verblijf na te lopen, dode krekels te verwijderen of het water bijvullen. Daarnaast dient u alert te zijn op eventuele schimmels.

Enkele vogelspin soorten voor een beginnende eigenaar:
• Chileense Rose ( Grammostola rosea )
• Costa Ricaanse Zebra ( Aphonoplema seemani )
• Mexicaanse Redknee ( Brachypelma smithi )
• Mexicaanse Redleg ( Brachypelma emilia )
• Desert / Mexicaanse Blond ( Aphonopelma chalcodes )
• Gekruld Haar Vogelspin ( Brachypelma albopilosum )

Een vrouwtje wordt veelal ouder dan een mannetje en kan soms wel 20 jaar worden!
Overleg natuurlijk wel even met de dierenoppas of hij/ zij de vogelspin ook kan waarderen!
Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer