Dieren tips Dieren tips > Reptielen en amfibieën > Schildpadden

Schildpadden

Schildpadden zijn populaire huisdieren maar niet zo eenvoudig te houden.
Er zijn diverse soorten en bij onjuiste huisvesting kan een schildpad ziek worden. Bij een correcte verzorging kan een schildpad (heel) oud worden, zo kan een doosschildpad wel een leeftijd van 100 jaar bereiken. Veelal worden geelwang of roodwang schildpadden gehouden als huisdier. De geelbuik schildpad is eveneens populair. De jonge dieren zijn klein maar kunnen uitgroeien tot ruim 30 centimeter. Tevens kunnen ze flink bijten!

Binnen en buiten
De meeste schildpadden kun je zowel binnen als buiten houden. Alleen in de zomer, want in de winter is het veel te koud. Een goed en zeer ruim verblijf is nodig, zowel buiten als binnen!
Sommige schildpadden zijn goede gravers, zorg daarom buiten voor een veilig verblijf!
Voor binnen is een terrarium geschikt, bestaande uit flink veel water en droge grond, zand en verhogingen. Ook het verblijf is afhankelijk van het soort schildpad.
De juiste temperatuur mag ook niet ontbreken, zo’n 30 tot 35 graden is veelal prima maar bijvoorbeeld de Griekse landschildpad wil het graag iets warmer hebben. Speciale lampen zijn mogen dan ook niet ontbreken, evenals een UVB lamp. De dierenarts of dierenspeciaalzaak kan u precies vertellen wat u nodig heeft per soort.

Alleseters
De meeste schildpadden eten plantjes en ook vis of vlees. De dierenwinkel heeft ook speciaal schildpaddenvoer dat zeer geschikt is ter aanvulling. Het voer bevat noodzakelijke vitaminen en mineralen. Jonge schilpadden eten vaker dan oudere.
Het verblijf dient dagelijks nagelopen te worden. Oude etensresten verwijderen en water verversen.
1 keer per week dient het verblijf in zijn geheel gereinigd te worden. 
schildpad 
Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer