Dieren tips Dieren tips > Reptielen en amfibieën > Padden

Padden

Een pad wordt veelal niet gezien als huisdier. Toch is er een paddensoort dat gemakkelijk te houden is, de zogenaamde lijsten pad. Wel komt er veel kijken bij het correct inrichten van een terrarium.
Een pad lijkt op een kikker maar er zijn wezenlijke verschillen.

De pad houdt van een vochtige omgeving maar is een landbewoner. Veelal zijn padden in het wild dan ook te vinden in een donker, vochtig plekje. Bijvoorbeeld onder een boomstam of op het weiland. In de schemer of nacht komen ze uit hun schuilplaats om te jagen.

Een pad als huisdier.
Thuis kun je een pad het beste in een ruim terrarium houden. Je kunt zelfs meerdere padden tegelijk houden in 1 verblijf. Zorg voor voldoende zonlicht en warmte, evenals vochtige verstopplekken. Overdag dient de temperatuur zo rond de 25 graden te zijn en in de nacht 21 graden met een vochtigheid rond 75%.
In het verblijf kun je het beste een flinke bak met ondiep water plaatsen. Zo kunnen de padden genieten van een bad maar niet kopje onder gaan. Water is tevens nodig bij de voortplanting

Eetgewoonten
Een pad is een jager. In de nacht komt deze uit de schuilplaats en gaat op zoek naar een lekker hapje.
Een slak, worm, sprinkhaan of mot gaat er zeker in. De dieren kun je levend in het terrarium plaatsen. Ongeveer drie keer per week een levend hapje is voldoende. Leg geen dode dieren in het verblijf, deze zullen niet opgegeten worden, tenzij handmatig gegeven. Als een prooi niet beweegt zal de pad het niet eten. Zorg ook voor extra vitamine D3. Dit heeft een pad als huisdier nodig.

Het verblijf dient dagelijks te worden voorzien van vers water. Oude voedselresten dienen eveneens dagelijks verwijdert te worden. Het gehele terrarium kun je om de twee weken schoon maken. Let wel op dat je een pad niet oppakt. De huid is kwetsbaar en bevat tevens een gist dat jeuk kan veroorzaken. Daarnaast dragen padden bacteriën bij zich waar mensen ziek van kunnen worden.
Zorg ervoor dat de dierenoppas hiervan op de hoogte is!
padden 
Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer