Dieren tips Dieren tips > Reptielen en amfibieën > Kikkers

Kikkers

Veel dierenliefhebbers vinden het leuk om kikkers te hebben, bijvoorbeeld in de vijver. Deze kikkers kunt u kopen en houden of de kikkers komen vanzelf. Groene kikkers en bruine kikkers zijn dol op water en zullen zich graag nestelen in/ nabij een vijver. Door uw vijver en tuin kikker en padden vriendelijk te maken, kunt u nog lang genieten van deze mooie diertjes. Zo kunt u ook in het voorjaar kikkerdril uit de sloot halen en gebruiken voor uw vijver.

Naast de inheemse kikkers kunt u enkele exotische kikkers als huisdier houden. Wat dacht u van de groene boomkikker, de witlipboomkikker of zelfs de Borneo boomkikker.
Dergelijke kikkers worden gehouden in een speciaal terrarium.

Iedere kikkersoort heeft een eigen woonomgeving nodig, met specifieke wooneisen.
Zo is de ene kikker een echte springer en klimmer en de andere heeft een specifieke verlichting en temperatuur nodig.

Het houden van speciale kikkers is niet voor de onervaren dierenvriend. Houdt rekening met specifieke eigen, kennis en een flink budget. We zullen hier nu niet diep ingaan op de specifieke kikkereisen, hiervoor kunt u het beste de website van LICG, Het Landelijk Informatie Centrum voor Gezelschapsdieren.

Een kikkervriendelijke vijver
Een kikker vriendelijke vijver lijkt op een vijver in het wild.
Een ruime vijver, met voldoende schuilmogelijkheden, planten en een mooie oever. Er mag niet te veel beweging in het water zijn, een sterke fontein is dan ook geen optie. Een stroming door een gewone filterpomp of een klein watervalletje kan wel. 

Verder mogen er ook niet te veel (grote) vissen in uw vijver zitten die graag kikkers opeten. De vijver is bij voorkeur ook gelegen in een rustige plek waar de zon deels schijnt zodat kikkers zich lekker kunnen opwarmen. Voor het broeden is een grote vijver gewenst, maar over het algemeen is dit minder van belang. Zolang de vijver maar niet te diep is.

In de winter is het van belang de vijver ijsvrij te houden, in ieder geval voor een gedeelte. Als de vijver volledig bedekt wordt door ijs zullen de bodemgassen de kikkers vergiftigen. Eventueel is het mogelijk om overtollig bodemslib te verwijderen in het najaar. Veel kikkers zullen tevens schuilen in de tuin, op een vochtige plek. U kunt hierop inspelen door de directe omgeving van de vijver te voorzien van een kikkervriendelijke border. Compost, bladeren, takken et cetera volstaan. 
Wees niet verbaasd als u, naast de kikker, ook padden of salamanders aantreft!

kikker 

Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer