Dieren tips Dieren tips > Reptielen en amfibieën > Gekko’s en Agame’s

Gekko’s en Agame’s

Een gekko is, net als een (baard)agame een hagedis die in vele soorten, maten en keuren voorkomt. Deze reptielen zijn eenvoudig als huisdier te houden maar ieder soort stelt specifieke eisen. De reptielen zijn om naar te kijken en niet om op te pakken. Daarom zijn de dieren niet zeer geschikt voor jonge kinderen. Veelal verblijven de reptielen in een terrarium. De meeste gekko’s zijn in de nacht actief en sommige soorten, zoals de populaire gouden gekko, kunnen wel 20 jaar oud worden.

Het verblijf en de verzorging
De meeste hagedissen verblijven in een terrarium. Er dient voldoende ruimte aanwezig te zijn voor de gekko of agame om te bewegen. Denk goed na over de plaatsing van het terrarium. Deze mag absoluut niet op een tochtige plaats staan. Zorg tevens voor voldoende ventilatie en een “dichte” achterwand. Het verblijf dient tevens te voorzien in voldoende schuilplaatsen en een badplaats.
Als de hagedis moet vervellen is een vochtige schuilplaats aan te raden.

De temperatuur in het terrarium dient afgestemd te zijn op het specifieke huisdier. Zo verkiest een baardagame een temperatuur van 34 graden en een gouden gekko 26 graden.
Een dierspeciaalzaak of dierenarts kan u meer vertellen over de specifieke eisen met betrekking tot de temperatuur, Winterrust, UV lamp, etc.

Ook het dieet is per dier verschillend. Informeer naar de juiste voedingseisen!
En mocht u met vakantie gaan, zorg dan voor een goede handleiding voor de dierenoppas!

Neem ook eens een kijkje op het reptielen forum!
hagedis
Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer