Dieren tips Dieren tips > Overige zoog- en knaagdieren > Ratten

Ratten

Wellicht denkt u bij een rat niet direct aan een huisdier. Veel mensen associëren ratten met viezigheid en ziekten, terwijl het tegenovergestelde juist is. Een rat is een sociaal diertje dat zeer snel tam en zindelijk gemaakt kan worden. Een rat is slim en nieuwsgierig en juist zeer geschikt!

Een rat is een echte groepsliefhebber en niet graag alleen. Overweegt u een rat als huisdier? Dan kunt u beter kiezen voor minimaal 2 dieren tegelijk. Houdt er rekening mee dat een rat erg slim is en zich snel kan vervelen.

Soorten en huisvesting
Een tamme rat is in verschillende kleuren te verkrijgen. Van bruin tot volledig wit, met krulhaar of compleet haarloos! Welke ratten u ook kiest, u dient te beschikken over een groot verblijf, waarin de ratten echt de ruimte hebben. Klimmen, klauteren en genoeg materialen om zich mee te vermaken.
Een paar uurtjes vrij rondlopen is ook heerlijk voor deze knaagdiertjes. Let wel op losse elektriciteitssnoeren, deze zijn niet knaagbestendig!
Het verblijf dient stevig te zijn, bestand zijn tegen de scherpe tanden en voldoende ventilatie te bieden aangezien ratten snel last kunnen hebben van de luchtwegen. Zorg ervoor dat het verblijf niet direct naast de verwarming staat of vol in de zon.

Verzorging en voeding
Het rattenverblijf dient u wekelijks te voorzien van een schone bodembedekking. Aangezien ratten snel zindelijk zijn en hun behoefte op een vaste plek doen, kunt u keuteltjes en urine gemakkelijk- dagelijks verwijderen. Zorg voor vers drinkwater en vervang dit dagelijks.
Het is belangrijk om, vooral in het begin, uw rat dagelijks op te pakken. Op die manier wordt de rat tam en went deze aan het contact.

Een rat heeft een gevarieerd voedselpatroon. In de dierenwinkel kunt u speciaal rattenvoer kopen. Dit bevat alle nodige bouwstoffen. Natuurlijk kunt u dit verrijken met groeten of wat fruit. Niet teveel want ook ratten kunnen snel te dik worden. 

Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer