Dieren tips Dieren tips > Overige zoog- en knaagdieren > Fretten

Fretten

Een Fret als huisdier is niet voor iedereen geschikt.
Fretten zijn echte roofdieren, met scherpe tandjes en ongeschikt voor kinderen! Opvoeding is zeer van belang. Daarnaast zijn fretten zeer slim en vervelen ze zich snel.

Een fret kan wel 10 jaar oud worden en heeft medische aandacht nodig.
Wilt u niet fokken met de fret, dan is castratie of een hormoon preparaat aan te raden. Dit voorkomt ongewenste urinesporen, sterke geuren en agressief gedrag.

Fretten zijn in verschillende kleurschakeringen te verkrijgen, evenals albino. Een Fret kan prima alleen gehouden worden, maar soms ook met een soortgenoot. Fretten zijn vaak actief in de avond en kunnen zowel buiten als binnen gehouden worden.

Het verblijf
Een fret is een actief beestje en graag in beweging. Het verblijf en de beweegruimte dient hier goed op afgestemd te zijn. Plaats het hok niet in de zon of direct naast de verwarming, een fret heeft snel last van de warmte. Zorg voor een fijn slaapverblijf met een veilig verstopplekje. Verblijft de fret buiten? Zorg dan voor voldoende isolatie en beschutting tegen weer-en-wind. Gebruik hiervoor geen zaagsel maar oude handdoeken. Een fret is een schoon diertje en doet zijn behoefte, veelal, in een vaste hoek.
Het hok wordt veelal gebruikt om in te slapen en rusten. Voor beweging kunt u de fret beter los laten lopen. Let wel op, fretten zijn slim, klimmen over op en in! Tevens houden ze van krabben en graven, ook uw tapijt is niet veilig. Een fret is zeer goed in ontsnappen. Houd hier rekening mee als u een dierenoppas aan huis inhuurt!

Eetgewoontes en verzorging
Een stukje vlees gaat er altijd in bij de fret en deze kan dan ook niet zonder. Kittenvoedsel, een muisje of een stukje kip, de fret zal smullen! Een fret wil dagelijks vers eten en drinken.
Let er wel op dat de fretten alles opeten en geen voedsel verstoppen.
Een fret dient met grote regelmaat (medisch) gecontroleerd te worden. Niet alleen de nagels, oren en vacht, maar vooral de aanwezigheid van virussen. Preventieve vaccinatie is noodzakelijk. Ook kunnen fretten last krijgen van (bij)nier problemen en tumoren.

Een fret is geen gemakkelijk huisdier, en alleen geschikt voor volwassenen die voldoende kennis, tijd en ervaring hebben. Heb je vragen over het houden van een fret als huisdier? Vraag het ons fretten forum!
Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer