Dieren tips Dieren tips > Overige zoog- en knaagdieren > Cavia's

Cavia's

Cavia’s zijn zeer leuke huisdieren, geliefd bij jong en oud. Omdat de huisvesting en verzorging niet al te lastig is, zijn cavia’s snel geschikt. Ook zijn cavia’s goed tam te maken en, ook al hebben ze scherpe tandjes, bijten ze vrijwel niet. En wat dacht u van die lieve cavia geluidjes?

1 of 2 cavia’s in een hok?
Cavia’s zijn niet graag alleen. Wilt u een cavia aanschaffen? Overweeg liever om er twee tegelijk te kiezen. Qua verzorging is er weinig verschil. Kies wel voor twee vrouwtjes (zeug) of mannetjes (beer). Gecombineerd kan ook, mits de cavia gecastreerd is. Een cavia gecombineerd met een konijn is niet geschikt.
Qua huisvesting volstaat een mooi, ruim hok met voldoende beweegruimte. U kunt ook een hok kiezen met een ren zodat de knaagdiertjes lekker kunnen bewegen.
Vanzelfsprekend dient u de bodem te bedekken met zaagsel of vezels. Het liefste niet stoffig.
U kunt ervoor kiezen de cavia’s binnen of buiten te houden.

Buiten of binnen
Een buitenhok dient goed geïsoleerd te zijn, tegen kou- water en wind. Bij vorst kunt u de cavia’s beter in een bijgebouw plaatsen. Niet van de kou direct naar binnen, of andersom. Cavia’s dienen langzaam te wennen aan temperatuurverschillen.
Binnen mag het hok niet naast de verwarming staan, cavia’s vinden het al snel te warm! Een mooie temperatuur is 19 graden. Wilt u zelf een hok maken? Vraag om goede ideeen op ons knaagdieren forum!

Wat eten cavia’s?
Cavia’s hebben allereerst voldoende vers water nodig. Bijvoorbeeld in een speciaal drinkflesje dat u aan het hok kunt plaatsen. Niet te hoog! Cavia’s kunnen slecht springen en niet klimmen.
Cavia’s zijn knaagdieren dus hebben graag iets om te knabbelen. De tanden groeien door en mogen niet te lang worden. U kunt speciaal caviavoer kopen bij de dierenwinkel. Dit bevat de essentiële vitaminen en mineralen die cavia’s nodig hebben. Daarnaast mag u ze hooi, groente en wat fruit geven. Oude etensresten dient u dagelijks te verwijderen.

Gezondheid
Het is belangrijk dat de cavia wekelijks even nagekeken wordt. Bijvoorbeeld tijdens het kammen of knuffelen! Cavia’s maken geen vitamine c aan. Bij een diarree of een doffe vacht komt dit snel naar voren. Ook kunnen cavia’s snel last hebben van schimmeltjes en parasieten.
Wacht nooit te lang bij klachten, ga bij twijfel naar de dierenarts. Geef dit ook altijd door aan de dierenoppas tijdens uw vakantie!
Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer