Dieren tips Dieren tips > Vogels > Parkieten

Parkieten


De parkiet die vandaag de dag in menig huiskamer te vinden is, is een afstammeling van de wilde grasparkiet. Grasparkieten zijn mooie gekleurde vogels die graag zaden eten. Grasparkieten worden vaak in een volière gehouden die in de woonkamer of tuin staat. Een parkiet kan ruim 18 jaar oud worden!

Wanneer u van plan bent een parkiet te houden als huisdier, is het allereerst verstandig na te denken over de hoeveelheid ruimte u heeft. Parkieten zijn altijd in de weer en een kleine kooi is onverstandig. Daarnaast zijn parkieten erg slim en sociaal. Houdt een parkiet altijd samen met soortgenoten en zorg voor voldoende afleiding of zelf speelgoed, zoals verse boomtakken. Let goed op wanneer u een paartje koopt, voordat u het weet is er sprake van gezinsuitbreiding! 

Parkieten verzorging en huisvesting
Parkieten kunnen het beste worden gehouden in een ruime kooi, bijvoorbeeld in de huiskamer. Plaats een parkiet nooit in de keuken, de bak- en braaddampen zijn erg slecht voor de gezondheid van parkieten. Verder is de kooi bij voorkeur ruim en hoog, met horizontale pijlen. 

Een parkiet is goed tam te maken, als u dagelijks de juiste aandacht geeft. Een vast verzorgingsmoment geeft u de tevens de gelegenheid om een gezondheidsinspectie uit te voeren.  

Parkieten zijn echte klimmers en klauteren dan ook graag omhoog in de kooi. Verder is het belangrijk dat ze op een tochtvrije plek staan. De bodem van de vogelkooi wordt vaak bedekt met een laagje schelpenzand of corbo. Dit dient 1x per week ververst te worden. Zorg voor voldoende water om te drinken. Vergeet ook het vogelbad niet! Onze woonomgeving is te droog voor de parkiet. Een ruime, ondiepe kom met schoon water kan fungeren als vogelbad. Of een vogeldouche, verstuiving met de plantenspuit, vinden de vogels heerlijk. 

Eetgewoonten parkieten
Parkieten zijn gek op knabbelen. Gevarieerd eten is zeer belangrijk en dient dagelijks ververst te worden. De dierenwinkel heeft dit ruim op voorraad. U kunt het vogelvoer uitbreiden met, zo nu en dan, een vers stukje fruit of groente.
Een sepia stukje in de kooi mag niet ontbreken, anders worden de snaveltjes te lang.  
Let er verder op dat u niet te diepe voorbakjes voor parkieten koopt. Een parkiet kan in het voerbakje proberen te klimmen en zo klem komen te zitten. Vooral jonge parkieten hebben hier regelmatig last van.

parkietje_640
Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer