Dieren tips Dieren tips > Vogels > Kippen

Kippen

Kippen in de tuin. Dat is gezellig! Toch zijn kippen niet voor iedere tuin bestemd. De dames kunnen gezellig kakelen en niet alle buren zijn hiervan gecharmeerd. Ook hebben kippen ruimte nodig. Voldoen uw tuin en buren aan de juiste eisen? En bent u bereid om dagelijks het kippenhok te reinigen? Dan zijn kippen prima huisdieren!
Een kip is een groepsdier en het is onverstandig om deze alleen te houden. Er zijn diverse kippensoorten en rassen. Sommige kippen kunnen wel 15 jaar worden.

Het verblijf
Voor alle kippen geldt dat ze ruimte nodig hebben. Ruimte om te scharrelen, en te slapen.
Het mooiste is een ruime tuin waar de kippen vrij kunnen rondlopen. Heeft u die luxe niet? Kies dan voor een ruime buiten ren, voorzien van een slaapverblijf waar de kippen op stok kunnen gaan.
Zorg ervoor dat alle slaap stokken zich op dezelfde hoogte bevinden. Dat voorkomt ruzie!
Het nachthok kan ook ruimte bieden voor de nesten.

Een kip kan niet zo goed tegen de warmte. Houdt hier rekening mee bij de plaatsing van het kippenhok. In de winter is het van belang dat het drinkwater niet bevriest. Daarnaast is de kip erg gehecht aan een goed bad. Zorg daarom voor een heerlijk zandbad, geplaatst op een zonnige plek.

Het verblijf zal dagelijks nagelopen moeten worden. Mest verwijderen, eieren rapen en drinkwater verversen. Een kip is namelijk vatbaar voor vele ziektes en parasieten. Goede hygiëne is onmisbaar. Het verblijf dient zo nu en dan gedesinfecteerd te worden. Twijfelt u over de gezondheid van de kip? Bezoek dan de dierenarts! Kijk ook eens op ons vogelforum voor goede tips!

Eten, de hele dag door!
Kippen zijn het liefste de gehele dag bezig met het zoeken naar eten. Woont de kip in de ren? Geef dan voer in meelvorm. Dit houdt de kip langer bezig en zorgt daarom voor minder ruzies. U kunt compleet voer halen bij de dierenspeciaalzaak. In de rui- of legperiode kunt u de kippen speciaal voer geven. Daarnaast kunt u groente, fruit of insecten geven als extraatje.
kip
Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer