Dieren tips Dieren tips > Vogels > Kanaries

Kanaries

Kanaries zijn wellicht de meest populaire vogels die thuis gehouden worden.
Ze zijn er in allerlei kleuren zoals wit, rood en geel. Kanaries kunt u binnenshuis houden of buiten, in een speciale volière. Het zijn echte sociale dieren, en 1 kanarie alleen in een kooi is af te raden. Let wel op: 2 vrouwtjes gaan prima samen, evenals een mannetje en een vrouwtje. Hierbij bestaat wel de kans op een nestje. Twee mannetjes kunnen met elkaar gaan vechten. Kanaries kunnen ruim 10 jaar oud worden. 

Huisvesting
De meeste kanaries kunnen binnen of buiten gehouden worden, er zijn maar enkele soorten die enkel binnenshuis dienen te verblijven. Een ruime kooi of volière mag niet op de tocht staan of in de volle zon. Verder is het van belang dat er verschillende zitstokken aanwezig zijn en voldoende bewegingsruimte. Bij een buiten volière dient er ook een nachthok aanwezig te zijn, met voldoende bescherming tegen vorst. Een binnen verblijf dient elke dag ongeveer een gelijke hoeveelheid licht te krijgen, dus verplaats de kooi niet te vaak en dek deze vanaf een vast tijdstip af. 

De bodem kunt u bedekken met korrels of schelpenzand. Vergeet ook het vogel bad niet, kanaries vinden het, net als alle andere vogels, heerlijk om te badderen!
Vanzelfsprekend dient de kooi met grote regelmaat schoon gemaakt te worden en het water en voer dagelijks ververst. 

Kanarie voeding
De voeding van kanaries bevat hoofdzakelijk zaden. In dierenspeciaalzaken kunt u de kanarievoeding kopen. Kanaries zijn kritische eters en zullen altijd als eerste de zaadjes opeten die ze het allerlekkerste vinden. Het is wel verstandig dat u de vogels leert alle zaadjes op te eten die in hun voerbakje zitten. Anders blijft u bezig met het verversen van hun eten zodra er een bepaalde zaadsoort op is. Wanneer de lekkere zaadjes op zijn, zullen ze bij honger ook wel de minder lekkere zaadjes opeten. Let er wel op dat de pelletjes van zaden vaak of op de vloer van de kooi liggen of in het bakje. Het is dus verstandig om regelmatig het bakje te controleren, om te kijken of ze nog wel genoeg voer hebben. Kanaries zijn grote eters en kunnen snel verhongeren. Geef dit ook door als de dierenoppas de vogels verzorgen tijdens uw vakantie!
kanaries 

Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer