Dieren tips Dieren tips > Overige zoog- en knaagdieren > Konijnen

Konijnen

Konijnen zijn enorm populaire huisdieren. Ze gedijen prima binnenshuis maar ook buiten. Konijnen zijn sociale en slimme dieren en een konijn alleen in een klein hok is absoluut een slecht idee.
Bekijk hier de basis informatie over konijnen als huisdier.

Soorten konijnen en gedragingen
Er zijn vele konijnensoorten, variërend in kleur en grootte. Gemiddeld worden konijnen zo’n negen jaar oud en wegen ze ruim een kilo. Konijnen in de natuur leven altijd in een grote groep. Ook uw konijn thuis heeft behoefte aan een maatje. Let wel op het geslacht van de soortgenoten, ivm ongewenste baby konijntjes! Het is aan te raden om zowel de mannetjes als de vrouwtjes te laten castreren. Castratie voorkomt vechtgedrag.

Huisvesting binnen en buiten
Konijnen kunt u binnenshuis als buiten houden. Wel is het belangrijk om vooraf een keuze te maken. U kunt het konijn niet de ene week binnenhouden en de week erna plotseling in de kou zetten.
Buiten dient het konijn een lekker hok te hebben dat wind en waterdicht is. Voorzien van een warme laag stro. In de zomer dient er genoeg schaduw te zijn. Konijnen houden van bewegen en een ruime ren aan het hok mag niet ontbreken. Konijnen vinden het tevens heerlijk om te graven, wellicht heeft u een veilig plekje in de tuin waar het konijn zich kan uitleven zonder te ontsnappen.
Binnenshuis dient u een ruim hok te hebben, en deze uit de buurt van de verwarming te plaatsen.
Voorzie het hok van enkele verstop plekken. Ook een binnen konijn heeft beweging nodig en dient enkele uren vrij rond te lopen. Let wel op los liggende kabels en snoeren! Beweging is echt zeer belangrijk. Konijnen die onvoldoende bewegen niet alleen te dik worden, ook kunnen er darmproblemen ontstaan en uw konijn zal ongelukkig worden.

Verzorging en eetgewoontes
Het konijnenhok dient met grote regelmaat gereinigd te worden. Veelal gebruiken konijnen 1 plek als toilet. U kunt op die plaats een extra dikke absorberende laag plaatsen en dagelijks wegscheppen.
Qua vacht verzorging heeft een konijn niet veel nodig, een kambeurt tijdens de rui periode is voldoende. De nagels dienen met enige regelmaat geknipt te worden. Niet te kort, dan beschadigt u de zenuwen. Konijnen worden graag geaaid maar niet opgetild. Houd hier rekening mee tijdens de verzorging.
Konijnen zijn verzot op hooi. Een dagelijkse portie mag niet ontbreken. Daarnaast kunt u groente geven ter aanvulling. Niet iedere groente is geschikt. Worteltjes en andijvie wel. Verder dient u het voer aan te vullen met konijnen brokken. Deze kunt u gewoon bij de dierenwinkel kopen. De brokjes, veelal in combinatie met biks, bevatten de juiste voedingsstoffen. Vers water mag niet ontbreken.

Heeft u vragen aan mede konijnen bazen? Bekijk dan eens het konijnen forum

Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer