Dieren tips Dieren tips > Overige zoog- en knaagdieren > Hamsters

Hamsters

De hamster, wie kent hem niet! De diertjes met bolle wangen!
Deze schattige knaagdiertjes zijn leuke huisdieren voor oudere kinderen.
Hamsters zijn lief om te zien maar hebben scherpe tandjes. Voor jonge kinderen is het ook lastig om op een goede manier met deze fragiele diertjes om te gaan. Houd er tevens rekening mee dat de meeste hamsters overdag lekker slapen en pas in de avond actief worden!

Er zijn vele soorten hamsters en maar enkele daarvan zijn geschikt als huisdier. De meest bekende hamstersoorten zijn de goudhamsters en dwerghamster. Beide soorten zijn graag op zichzelf en delen hun huisje liever niet met andere hamsters. Hamsters kun je tam maken maar daarvoor dien je ze dagelijks te handteren.

Hamster huisvesting
Er zijn vele soorten kooien en verblijven op de markt. Naast voldoende leef en bewegingsruimte zijn er enkele belangrijke punten om in de gaten te houden mbt betrekking tot de kooi of huisvesting:

  • De kooi dient knaag-proof te zijn!
  • Goede ventilatie mogelijkheden.
  • Voldoende klim en graafruimte.
  • Eenvoudig te reinigen.

Schuilplekje en veel beweging
Een hamster voelt zich pas op zijn of haar gemak als er een schuilplekje aanwezig is. Deze kan de hamster zelf maken met hooi of je kunt een kant-en-klaar huisje kopen. Het liefste verblijft de hamster in een donker holletje.
Daarnaast zijn hamsters actieve dieren en vervelen zich snel in een kooi. Houdt rekening met voldoende beweeg- en klim ruimte. Zorg voor variatie om verveling tegen te gaan. Let wel op als je het diertje in huis los laat lopen. Hamsters zijn razendsnel en goed in verstoppen. Tevens knabbelen ze graag aan kabels en snoeren. Verder zijn hamsters schone dieren en doen hun behoefte veelal in een apart hoekje in de kooi. Deze plek kunt u het beste dagelijks schoonmaken.

Verzorging
De meeste hamsters hebben niet veel vachtverzorging nodig, met uitzondering van de langharige soorten. In sommige gevallen krijgt de hamster wat lange nageltjes. Deze kunt u zelf knippen of overlaten aan de dierenarts. Goede voeding is een pré.
Deze kunt u in de dierenwinkel verkrijgen en zelf aanvullen met vers voedsel zoals groente en fruit.
Zorg ook voor een knaagblokje om de tanden kort te houden en dagelijks vers water, bijvoorbeeld in een speciale hangfles, verkrijgbaar in de dierenwinkel. 

Heeft u zelf nog goede dierentips of een goede uitbreiding op de hamster informatie? Laat het ons weten!
Wilt u best eens op enkele hamsters passen? Overweeg dan om dierenoppas te worden!

 

Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer