Dieren tips Dieren tips > Honden > Hondenverzorging

Hondenverzorging


Dagelijkse routine en verzorging bij honden

Honden houden van regelmaat. Een vast tijdstip voor het uitlaten en eten geeft de hond rust. Ook de dagelijkse speel en knuffelmomenten zijn van belang. Niet alleen bij jonge honden, ook oudere honden genieten van de aandacht.

Pup, maak kennis met de wereld

Voor een pup is alles nieuw. Ieder geluid, ieder mens en ding. Het is van groot belang om een pup met zoveel mogelijk zaken, mensen, dingen, geluiden en situaties kennis te laten maken.
Neem de pup daarom mee op stap, in de trein, bus, stad, boerderij, noem maar op!
Als een hond op jonge leeftijd went aan dergelijke zaken, dan zal er geen sprake zijn van eventuele angsten op oudere leeftijd. Bekijk ook eens onze speciale puppy pagina!

Vlooien en teken controle

Honden, jong en oud krijgen te maken met vlooien en soms teken. Kam uw pup of hond met grote regelmaat. Er zijn speciale vlooienkammen of tekenkammen te verkrijgen. Borstelen of kammen is tevens gezond voor de vacht en versterkt de band tussen u en uw pup. Raadpleeg bijvoorbeeld een hondentrimmer welke kam of borstel voor uw hond geschikt is.
Ook kunt u gebruik maken van een preventief vlooien/ tekenmiddel.
Informeer bij uw dierenarts of dierenwinkel naar geschikte producten voor uw hond. Let op: niet ieder product is geschikt voor puppy’s!

Nagels trimmen

Bij sommige hondenrassen kunnen de nagels flink groeien. Bij jonge pups is het vaak nog niet nodig maar naarmate ze iets ouder worden kan het voorkomen. Gebruik een speciale nagelkniptang. Knip enkel een klein stukje van de nagel en vermijdt het levende gedeelte in de nagel. Liever iedere keer een klein stukje dan 1 keer heel veel. Je kunt de nagels ook laten knippen bij de trimsalon.

Oren en ogen

Sommige hondenrassen kunnen veel last hebben van traanogen en ontstoken oortjes.
Controleer de ogen en oren van uw hond wekelijks. Traanoogjes kunt u reinigen met een schoon doekje en gekookt, maar afgekoeld, kraanwater. Ook de oren kunt u reinigen. Honden met hangoren lijken vaker last te hebben van overtollig oorsmeer. Ook de oren reinigt u met een schoon doekje. Maak nooit gebruik van wat tips om dieper in de oren te komen. Hierdoor duwt u de viezigheid alleen maar dieper de oren in. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts om grote problemen met ogen of oren voor te zijn.

Tandverzorging

Door juiste voeding blijven hondentanden en tandvlees gezond. Toch kan het nodig zijn om de tanden van uw hond te poetsen. Hiervoor kunt u speciale tandpasta bij de dierenspeciaalzaak verkrijgen.  

Best waardering
Laatste commentaar esme van der kleij

hi Esme, Mijn liefste kat is overreden en heeft nu een catheter (tijdelijk hoop ik). Ik zoek iemand die met...

 
Marianne Oosterveer